Veza između hemoroida i sideropenijske anemije

Sideropenijska anemija je anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa. Uzroci nedostatka gvožđa mogu biti različiti, ali se u osnovi mogu podeliti na sledeće:

  • Nedovoljan unos gvožđa
  • Poremećaj hematopoeze (stvaranja krvnih ćelija)
  • Povećan gubitak gvožđa

Na koji način hemoroidi utiču na pojavu anemije?

Osnovni razlog zbog kog se kod osobe koja ima proširene hemoroide može javiti sideropenijska anemija jeste krvarenje.

Krvarenje iz hemoroidailnih vena može biti različitog intenziteta. Osobe kod kojih se desi obilnije krvarenje uglavnom odmah reaguju i posete lekara. Međutim, kod blažih ili manje primetnih krvarenja, nekada prođe dosta vremena pre preduzimanja odgovarajućih mera. Ukoliko su i drugi simptomi hemoroida manje izraženi, oskudno krvarenje može ostati dugo neprimećeno. Nekada, krvarenje iz hemoroida je toliko diskretno i teško uočljivo, da se prvo postavi dijagnoza anemije, a tek u toku dijagnostičkih procedura za utvrđivanje uzroka anemije, otkrije da postoji prisutno krvarenje iz hemoroida.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji, a krvarenje je moguće u oba slučaja.

Oskudno ali dugotrajno krvarenje postepeno iscrpljuje rezerve gvožđa u organizmu. Vremenom, ukoliko se ne reši problem koji uzrokuje povećan gubitak gvožđa, ili se izgubljena količina gvožđa ne nadoknadi, doći će do pojave manje ili više izražene anemije.

Sideropenijska anemija koja nastane usled krvarenja hemoroida se ne razlikuje od sideropenijske anemije izazvane nekim drugim faktorom. Simptomi koji se mogu javiti su zajednički za bilo koju drugu anemiju.

Simptomi koji se javljaju obično su: umor, malaksalost, nedostatak energije, letargija, bleda prebojenost kože i sluzokože, a kod izraženije anemije može postojati i poremećaj srčanog ritma- tahikardija (ubrzan rad srca).

Tretman sideropenijske anemije kod prisutnog krvarenja iz hemoroida obuhvata mere za zaustavljanje krvarenja i mere za nadoknadu gvožđa.

Krvarenje iz hemoroida je retko toliko obilno da zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Uglavnom, primenom odgovarajućih lokalno primenjenih masti I korigovanjem higijensko-dijetetskog režima, krvarenje prestaje.

Nadoknada gvožđa može se obezbediti povećanim unosom gvožđa putem hrane, što je obično dovoljno kod blago smanjenog nivoa gvožđa. Kod izraženijeg nedostatka gvožđa, uglavnom je neophodna primena suplemenata koji obezbeđuju dovoljnu količinu gvožđa.

PRIRODNI preparati koje preporučujemo kod proširenih hemoroida udruženih sa anemijom:

  • HEMOREKS melem, prirodna formula na bazi 10 biljnih sastojaka, za bezbedno uklanjanje svih simptoma hemoroida.
    Više o melemu HEMOREKS možete pročitati na sledećoj stranici: http://iskustva.primed.rs/hemoreks/
  • PRIMED 5, prirodan preparat na bazi meda i koprive, za nadokadu gvožđa, bez neželjenih efekata.primed 5 feromed
    Više o PRIMED 5 preparatu možete pročitati na sledećoj stranici: http://primed5.anemija.rs/