Anemija i duvanski dim

Hronična izloženost duvanskom dimu ima ogroman broj negativnih posledica u čovekovom organizmu.

Ovde ćemo opisati rezultate jedne studije koja je analizirala međusobnu povezanost duvanskog dima, nivoa hemoglobina I nivo karboksihemoglobina u cirkulaciji.

Možda iznenađujuće, ali zabeleženi srednji nivo hemoglobina kod osoba ženskog pola koje su pušači bio je 137g/L, dok su žene nepušači imale nešto niži nivo hemoglobina, 133g/L. Što se tiče muškaraca, takođe je zabeležen nešto viši nivo hemoglobina kod pušača, 156g/L u odnosu na nepušače, kod kojih je u proseku zabeleženo oko 152g/L.

Poređenjem nivoa hemoglobina kod bivših pušača i nepušača nije zapažena značajna razlika u prosečnom nivou hemoglobina u krvi.

Površno posmatrano, prema ovim podacima bi se moglo posumnjati da smo otkrili jedno pozitivno dejstvo duvanskog dima- stimulaciju stvaranja hemoglobina. Međutim, u realnosti je to nešto drugačije. Nivo ukupnog hemoglobina jeste bio veći kod pušača, ali na račun karboksihemoglobina, koji nastaje vezivanjem ugljen-monoksida za molekul hemoglobina.

Ovo dalje povlači novo pitanje: da li kod pušača sa normalnim nivoom hemoglobina zapravo postoji anemija?

Vrlo verovatno.

Karboksihemoglobin ne obavlja normalnu ulogu hemoglobina u prenosu kiseonika. Tako, iako je biohemijskom analizom krvi pronađen normalan nivo ukupnog hemoglobina, pravo pitanje je koliki je procenat karboksihemoglobina? Veći procenat karboksihemoglobina može biti uzrok postojanja simptoma anemije uprkos normalnim laboratorijskim rezultatima.

Zbog toga, jedna od važnih napomena prilikom laboratoriskih analiza krvi sprovedenih u cilju dijagnostike anemije jeste da li je osoba pušač. Ukoliko jeste, tumačenje nalaza bi trebalo da se koriguje.

Kao prirodan izvor gvožđa preporučujemo upotrebu PRIMED 5 preparata.

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom obezbeđuje pravilan dnevni unos gvožđa, izgradnju hemoglobina i eritrocita.

Preporučuje se u slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.

PRIMED 5 se može upotrebljavati neograničeno, bez neželjenih efekata.

Poručite PRIMED 5!