Anemija je opasna ako se ne leči!

Anemiju ne treba ignorisati, već je treba otkriti i lečiti na vreme, jer nelečena malokrvnost može da dovede do preopterećenja srca i srčanih tegoba, da ima negativan uticaj na mentalne procese i demenciju i da trajno naruši zdravlje. 
Anemija ili malokrvnost je stanje koje karakteriše nedostatak hemoglobina u čiji sastav ulazi gvožđe. Hemoglobin je glavni funkcionalni protein eritrocita, odnosno, crvenih krvnih zrnaca i njegova osnovna uloga je prenošenje kiseonika od pluća do svih tkiva i organa u telu, kao i prenošenje ugljen-dioksida od tkiva do pluća, pa njegov nedostatak onemogućava normalno funkcionisanje organizma.
Najčešći simptomi.
U najčešće simptome malokrvnosti spadaju umor i osećaj malaksalosti, manjak koncentracije, nesvestica, nedostatak vazduha i ubrzano disanje, ubrzan srčani rad, bledilo kože i vidljivih sluzokoža, nesanica, grčevi u nogama, suvi i lomljivi nokti.
Međutim, nekada su simptomi blagi i nejasni ili se maskiraju simptomima drugih oboljenja, tako da je moguće da se anemija dugo ne prepozna. Otkrivanje i uklanjanje uzročnika anemije važno je započeti što pre jer se odgovarajućom terapijom koju propisuje lekar sprečava pogoršavanje postojećih simptoma i preveniraju moguće komplikacije koje mogu ozbiljno da naruše zdravlje.
Tri grupe mogućih uzroka.
Veliki broj uzroka smanjenog broja eritrocita moguće je podeliti u tri grupe:
Povećan gubitak krvi: Može da bude akutni zbog neke operacije ili povrede, odnosno hronični usled hemoroida, karcinoma jednjaka, želuca ili debelog creva, kao i hronične upotrebe antireumatika. Uzrok mogu da budu i obilna menstrualna krvarenja kod žena u generativnom periodu, odnosno u dobu polne zrelosti, ili kod odliva usled hormonskih promena u perimenopauzi.
Nedovoljno stvaranje eritrocita: Najčešće se javlja zbog nutritivnih deficita gvožđa,vitamina B12, folata, usled smanjenja proizvodnje eritropoetina kod bolesti bubrega, odnosno aplazija koštane srži usled dejstva lekova, toksina ili virusa.
Povećano razaranje eritrocita: Može da bude u vezi s bolestima slezine, odnosno da do oštećenja eritrocita dolazi zbog autoimunih reakcija i urođenih defekata u sintezi hemoglobina.
Nedostatak gvožđa
Veći rizik od nastanka anemije imaju kategorije stanovništva sa povećanim potrebama za gvožđem, kao što su deca do treće godine života, žene sa obilnijim menstrualnim odlivima, trudnice, sportisti, stariji bolesnici s hroničnim bolestima ili bez njih, bolesnici nakon operacija želuca, kao i alkoholičari. Kod odraslih osoba anemija može da nastane i usled neredovne i nepravilne ishrane, a problem može da se razvije i kod vegetarijanaca zbog nedostatka vitamina B12 u biljnim namirnicama, odnosno kod osoba na rigoroznim dijetama. Uzrok mogu biti i hronične zapaljenske bolesti creva, koje ometaju apsorpciju gvožđa, dok nedostatak unutrašnjeg faktora sluzokože želuca onemogućava resorpciju vitamina B12.
Suplementi u terapiji anemije
Ukoliko nadoknada gvožđa adekvatnom ishranom nije dovoljna, neophodno je lečenje suplementima gvožđa. Svakako, izbor suplementa, propisivanje preporučene dnevne doze i vreme trajanja terapije trebalo bi prepustiti izabranom lekaru ili hematologu. Takođe, potrebne su redovne kontrole krvne slike da ne bi došlo do preopterećenja gvožđem i neželjenih efekata.
Neželjena dejstva suplemenata gvožđa su mučnina, nadimanje, smetnje u varenju. Neželjena dejstva ovih suplemenata su poseban problem za osobe sa čirom na želucu i gastričnim tegobama. Osim preporučene ishrane, važno je kretati se što više na svežem vazduhu.
PRIMED 5 FEROMED je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive. Povoljno deluje kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.