Koliko gvožđa nam je potrebno?

Gvožđe je jedan od vitalno važnih elemenata. Optimalna količina gvožđa u organizmu neophodna je za izgradnju hemoglobina, čija je osnovna uloga prenošenje kiseonika putem krvi. Hemoglobin se nalazi u eritrocitima (crvene krvne ćelije).

Koje su dnevne potrebe za gvožđem?

Dnevne potrebe za gvožđem uslovljene su polom, godinama starosti, opštim zdravstvenim stanjem. Po pravilu, veće potrebe za gvožđem ima organizam koji raste i razvija se. Tako, veće potrebe za gvožđem imaju deca i adolescenti. Trudnice takođe moraju unositi više gvožđa. Beba koja raste preuzima gvožđe iz krvotoka majke. U toku porođaja, bilo da se radi o prirodnom, vaginalnom porođaju ili carskom rezu, porodilja gubi određenu količinu krvi, tako da je adekvatan dnevni unos gvožđa, posebno u poslednjem trimestru trudnoće, jedna od mera prevencije anemije.

Sportisti, posebno profesionalni sportisti su svakodnevno izloženi povećanom fizičkom opterećenju koje zahteva odgovarajuću snabdevenost mišića i drugih tkiva i organa kiseonikom.

U dečijem dobu, dečaci i devojčice imaju iste potrebe za gvožđem. Preporučen dnevni unos se kreće oko 10mg u periodu od 4-8 godina, a 8mg u periodu od 9-13 godina. Nakon menarhe, dnevni preporučeni unos za devojčice se povećava u odnosu na dečake. U generativnom periodu, žene bi dnevno trebalo da unose oko 18mg gvožđa, dok muškarci mogu da unose mnogo manje količine gvožđa, bez opasnosti od nedostatka. Nakon menopauze, kada prestaje mesečno menstrualno krvarenje, smanjuju se i dnevne potrebe za gvožđem kod žena.

Koji zdravstveni poremećaji mogu da povećaju potrebe za unosom gvožđa?

Opšte zdravstveno stanje ima veoma važnu ulogu u određivanju dnevnih potreba za gvožđem. Preporučen dnevni unos kod zdravih osoba značajno se razlikuje u slučaju određenih oboljenja.

Neki od poremećaja koji najčešće dovode do gubitka gvožđa su: čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, proširene hemoroidalne vene, zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), miomi materice, pojačano menstrualno krvarenje i dr. U slučaju postojanja nekog od pomenutih poremećaja, u zavisnosti od količine izgubljene krvi i nivoa gvožđa određuje se način suplementacije i dnevni unos gvožđa.

Kao prirodan izvor gvožđa preporučujemo upotrebu PRIMED 5 preparata.

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom obezbeđuje pravilan dnevni unos gvožđa, izgradnju hemoglobina i eritrocita.

Preporučuje se u slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.

PRIMED 5 se može upotrebljavati neograničeno, bez neželjenih efekata.

Poručite PRIMED 5!